Wiecznie tak samo jeszcze jak za czasów Piasta,
Po łokcie umączone ręce dzierżąc w dzieży,
Zakwasem zaczyniony chleb ugniata świeży
Przejęta swym odwiecznym obrządkiem niewiasta.
17 października obchodziliśmy Światowy Dzień Chleba. Ustanowiony został w 1997 podczas posiedzenia światowej Unii Piekarzy i Cukierników w Paryżu. Uczniowie poszczególnych klas przygotowali krótką prezentację dotyczącą chleba. Wymieniany jest wśród elementarnych posiłków człowieka w najstarszych źródłach historii kultury i stanowi jeden z podstawowych składników codziennej diety człowieka. Pani Dorota Gierałt zwróciła uwagę na szacunek wobec chleba, który my również powinniśmy okazywać. Później obejrzeliśmy filmik „Jak powstaje chleb?”. Zapoznaliśmy się też z różnego rodzaju pieczywem oraz nazwami chlebów z różnych stron świata, które potem można było popróbować. Był więc pumpernikiel, pita, chapati, chlebek bananowo-owsiany, focaccia oraz polski domowy chleb. Podsumowaniem było stwierdzenie, że to właśnie Polska jest krajem słynącym z najlepszego chleba.
Przedszkolaki pokusiły się o upieczenie chleba. Pani Ania Cudek zamieniła się w piekarza i kontrolowała wszystkie etapy powstawania wypieku. Żeby był on zdrowy i jak najbardziej wartościowy znalazły się w nim ziarna i otręby. Podczas wyrastania i wypieku chleba przeanalizowaliśmy proces powstawania chleba z pomocą ilustracji „Od ziarenka do bochenka”. Dzieci rozwiązywały zagadki związane z tematem, nie mogło też zabraknąć zabawy „Mało nas do pieczenia chleba”. Ponieważ czas przygotowania i pieczenia był długi dopiero następnego dnia można było spróbować przedszkolnego wypieku. Dzieci nie mogły się doczekać tego momentu. Wszyscy stwierdzili że chlebek się udał i był bardzo smaczny.
Anna Cichy