Przedszkolaki przez cały tydzień uczyły się o zdrowym odżywianiu. Mówiliśmy o tym, w jaki sposób dbamy o nasze zdrowie i jak ważnym elementem jest jedzenie zdrowych i wartościowych produktów. Zapoznaliśmy się z piramidą żywieniową. Przypomnieliśmy sobie, jakie znamy warzywa i owoce i o konieczności ich spożywania, bo są źródłem witamin. Było wiele zabaw z wykorzystanie warzyw i owoców: zagadki, memory, układanie rytmów, klasyfikowanie, zabawy matematyczne. Mówiliśmy też o mleku i jego przetworach. Zgromadziliśmy w przedszkolu różne produkty mleczne: mleko, śmietanę i śmietankę, jogurty, różnego rodzaju sery i serki. Dzieci oglądały, smakowały.
Gwoździem programu było pieczenie chleba. Zaczęliśmy od tego, w jaki sposób powstaje chleb. Przedszkolaki zapoznały się z plakatem „Od ziarenka do bochenka” oraz z różnego rodzaju mąkami, które można wykorzystać do wypieków. Potem zabraliśmy się do przygotowania chleba. Dzieci wsypywały do miski składniki według przepisu. Żeby chleb był zdrowy i wartościowy dodaliśmy ziarenka i otręby. Po wymieszaniu wszystkich składników czekaliśmy aż ciasto wyrośnie. Przełożyliśmy je do foremek i znowu czekaliśmy aż wyrośnie. Mogliśmy w końcu włożyć chlebek do pieczenia. Dzieci nauczyły się, że przygotowanie chleba wymaga cierpliwości. Po jakimś czasie po przedszkolu rozszedł się smakowity zapach. Przedszkolaki nie mogły się doczekać degustacji. W końcu mogliśmy spróbować naszego wypieku. Do chleba mieliśmy też pyszne dodatki: miodek, domowy dżemik, masełko, sery i serki.
Nie mogło zabraknąć pracy plastycznej. Młodszaki wykleiły zdrowe produkty rożnymi ziarenkami. Później z prac stworzyliśmy własną piramidę żywieniową. Starszaki natomiast wykleiły ziarenkami kontury Polski i powstała piękna mapa fizyczna naszego kraju.
Anna Cichy