Różne są cukierki, dropsy, karmelki,
kolorowe żelki, każdy by jadł.
Lecz ja daję słowo, ręczę za to głową,
że wśród nich królowa czekolada jest!
12 kwietnia przypada słodkie święto czyli Dzień Czekolady. Przedszkolaki bardzo się cieszyły i każde przyniosło w tym dniu coś czekoladowego. Usłyszały troszkę o historii czekolady, poznały też proces jej powstawania od ziarna kakaowego aż do gotowego wyrobu cukierniczego. Przeczytaliśmy wiersz D. Wawiłow Zapach czekolady. Następnie dzieci zamieniły się w badaczy, poznawały czekoladę różnymi zmysłami i porównywały czekoladę gorzką i mleczną: określały kolor, wąchały, próbowały a nawet słuchały, jaki dźwięk wydają czekolady przy łamaniu. Mówiliśmy też o wartościach odżywczych czekolady i jej pozytywnym wpływie na nasz organizm. Nie można było pominąć negatywnych skutków wynikających z nadużywania słodkości. Dzieci oglądały rożne czekoladowe wyroby i zastanawiały się do czego można wykorzystać czekoladę. Przedszkolaki miały fajną zabawę próbując z zamkniętymi oczami różnych rodzajów czekoladowych przysmaków i odgadując ich smak. Punktem kulminacyjnym była niezwykła i całkowicie jadalna praca plastyczna. Zamiast kartek dzieci otrzymały wafle tortowe, a za przybory malarskie posłużył krem czekoladowy i paluszki. W ten sposób powstały słodkie obrazki, które potem zostały schrupane przez wykonawców. Cóż … nie dało się ukryć, że świętowaliśmy Dzień Czekolady ponieważ czekolada pokrywała buzie, ręce a nawet ubranie i przedszkolne ławki.
Anna Cichy